ARNHEM - Baby Donna blijft in Nederland. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag besloten in een zaak die was aangespannen door de biologische vader van Donna.

Bart Philtjens krijgt een omgangsregeling met het kind maar verder zijn de verzoeken van hem door het hof afgewezen.

Donna werd in februari 2005 in België geboren bij een vrouw die als draagmoeder zou fungeren voor de biologische vader. De moeder vertelde echter dat ze een miskraam had gehad en verkocht de baby door aan een Nederlands echtpaar uit Leusden. Uit een DNA-test bleek dat Philtjens de vader is van Donna.

Ongelijk

Philtjens eiste Donna op maar werd door de rechtbank in Utrecht al in het ongelijk gesteld. Het gerechtshof in Arnhem zag ook geen reden om de Nederlandse moeder uit de voogdij te ontzetten.

Donna ontwikkelt zich goed volgens Bureau Jeugdzorg. In het verzoek om Donna uit huis te plaatsen werd Philtjens niet-ontvankelijk verklaard. Het hof handhaaft het toezicht van Bureau Jeugdzorg.

Op één punt kwam het hof de biologische vader tegemoet. Het hof vond - anders dan de rechtbank - dat de biologische vader recht heeft op een omgangsregeling met Donna. Het vaststellen van een omgangsregeling vindt het hof vooralsnog niet aan de orde. Eerst moet peuter Donna met deskundige hulp op de hoogte worden gebracht van haar achtergrond.

Juridische strijd

Al meer dan drie jaar is baby Donna de inzet in een juridische strijd tussen haar biologische vader en een Nederlands stel dat de baby heeft geadopteerd.

De Belg Philtjens verwekte Donna in 2004 bij een Belgische draagmoeder, omdat zijn eigen vrouw onvruchtbaar is. Tegen de afspraken in verkocht de draagmoeder de baby echter door aan Nederlandse pleegouders in Leusden.

Biologische vader

De draagmoeder beweerde lange tijd dat haar eigen echtgenoot de biologische vader was. Uit DNA-onderzoek bleek dat Philtjens de biologische vader is. Hij vindt dat de draagmoeder de baby niet had mogen afstaan.

Philtjens bleef strijden voor zijn dochter en spande diverse rechtszaken aan. De rechtbank oordeelde verschillende keren dat Donna bij haar Nederlandse adoptieouders beter af is.