AMSTERDAM - De Fietsersbond doet een dringende oproep aan vrachtwageneigenaren om zo snel mogelijk een dodehoeksysteem aan te brengen. Directe aanleiding is de dood van een 27-jarige vrouw. Ze kwam vorige week om het leven in Amsterdam doordat een vrachtwagenchauffeur haar niet opmerkte in zijn dodehoek.
De Fietsersbond

De Fietsersbond plaatst vrijdag een groot bord met de oproep op de plaats van dat dodelijke ongeval, de hoek Ceintuurbaan - Ferdinand Bolstraat. De oproep wordt ook in de vorm van een gratis te plaatsen advertentie aangeboden aan alle Nederlandse kranten.

De mede-studenten en co-assistenten van de Universiteit van Amsterdam van het dodelijke slachtoffer zijn een e-mailactie begonnen richting de minister van Verkeer en Waterstaat. Zij willen dat De Boer zich sterk maakt voor betere bescherming van fietsers en met onmiddellijke ingang de verplichting instelt voor een dodehoekspiegel voor busjes en vrachtwagens.

"Dit eisen wij als leeftijdgenoten en collega's van Iris én als toekomstige artsen. Wij voelen het als onze verantwoordelijkheid ons hier hard voor te maken. Alles moet in het werk gesteld worden om deze tragische ongelukken te voorkomen en wel zonder verder uitstel", schrijven de mede-studenten.

De actie wordt gesteund door schrijfster Anna Enquist. Haar dochter overleed vorig jaar op de Dam in Amsterdam toen ook zij niet werd opgemerkt door een vrachtwagenchauffeur.