ARNHEM/NIJMEGEN/DORDRECHT - De hulpdiensten in Zuid-Holland en Gelderland hebben dinsdagochtend de handen vol gehad aan meer dan honderd ongelukken en slippartijen, die volgens de politie allemaal te maken hadden met gladheid.

Een automobilist in het Gelderse Heukelum is in zorgwekkende toestand opgenomen in een ziekenhuis, nadat zijn auto in een slip was geraakt en op de kop in een sloot was beland. Zijn beide passagiers zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Door de uitglijders en aanrijdingen stonden er tot na het middaguur files op doorgaande wegen. Bij de regiopolitie Gelderland-Midden kwamen in totaal 63 meldingen van ongelukken binnen.

In 41 gevallen moesten hulpdiensten uitrukken om gewonden te vervoeren, wrakken weg te slepen of auto's uit bermen en sloten te takelen.

Ede

De meeste ongelukken gebeurden in en rond Ede en Arnhem. Maar ook op de Veluwe, langs de grote rivieren, in de Tieler- en Bommelerwaard en in het oostelijk deel van Zuid-Holland werden mensen verrast door opgevroren regen. Vooral fietsers en voetgangers liepen verwondingen en botbreuken op.

Sloot

In Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam deden zich volgens de politie tientallen ongelukken voor. Zeven auto's belandden door glijpartijen in de sloot.

Ongeveer twintig voetgangers en fietsers kwamen door de gladheid ten val, van wie er vijftien naar het ziekenhuis moesten.