RAMALLAH - De radicale beweging Islamitische Jihad houdt zich niet langer aan een afspraak met de Palestijnse Autoriteit om af te zien van alle militaire operaties tegen Israël. De militante Palestijnse groepering maakte het besluit donderdag bekend op de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Een woordvoerder van de gewapende arm van de Islamitische Jihad zei dat de beweging het besluit heeft genomen naar aanleiding van een militaire operatie van Israël in de Gazastrook in de nacht van woensdag op donderdag. Bij die actie werden tientallen Palestijnse huizen verwoest.

De Islamitische Jihad besloot half december een punt te zetten achter de aanslagen tegen Israël, nadat Arafat had opgeroepen tot een wapenstilstand.

Vredesplan

Tegelijkertijd is de Israëlische minister van Defensie en kersverse leider van de Israëlische Arbeiderspartij Benjamin Ben-Eliezer bezig met een vredesplan. Hij zou dat tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse president Bush in Washington willen presenteren. Dat heeft de Israëlische krant Ha'aretz donderdag gemeld.

Ben-Eliezer stapt af van de eis van premier Sharon tot een periode van zeven dagen zonder geweld voorafgaand aan gesprekken met de Palestijnse Autoriteit over implementatie van het Mitchell-plan.

Ben-Eliezer wil een gefaseerd proces, waarbij Israëlische troepen zich stap voor stap terugtrekken tot posities die zij innamen aan het begin van de tweede Palestijnse opstand in september 2000. Palestijnse veiligheidsagenten moeten vervolgens de rust bewaren in het gebied.

De Gazastrook is het eerste aan de beurt, gevolgd door andere Palestijnse gebieden. Tegelijkertijd zoekt Ben-Eliezer toenadering tot Syrië.

/DOSSIERMidden-Oosten