AMSTERDAM - Tien miljoen aidswezen in het zuiden van Afrika krijgen op dit moment geen enkele vorm van steun.

Als ze worden opgevangen door familie of buren krijgen ze door geldgebrek vaak onvoldoende eten, kunnen ze niet naar school en hebben ze nauwelijks toegang tot gezondheidszorg.

Een soort kinderbijslag voor de verzorgers van de kinderen is goedkoper en zet meer zoden aan de dijk dan geld voor weeshuizen.

Rapport

Dat stelt de organisatie Stop Aids Now! in een dinsdag gepresenteerd rapport. De organisatie vindt daarom dat minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) net als zijn Britse collega een Afrikaans land moet kiezen om daar een landelijk systeem voor een dergelijke toelage voor verzorgers op te zetten.

Het gaat Stop Aids Now! niet om meer geld, maar om een betere inzet van het geld, zo legt een woordvoerster uit.

Koenders

Koenders verklaarde echter eerder al dat hij dat niet van plan is. Hij heeft de mensen niet om zo'n landelijk systeem in te voeren, stelde de minister.

Nederland steekt jaarlijks 8 miljoen euro in de zogenoemde sociale bescherming van kwetsbare groepen. Een deel van dat geld gaat naar projecten waarin aidswezen geholpen worden.

Zo steunt Nederland een project van Unicef dat een systeem voor geboorteregistratie opzet in Mozambique.

Weeshuizen

Volgens Stop Aids Now! worden nog steeds tienduizenden aidswezen in weeshuizen opgevangen. De meerderheid van deze kinderen heeft nog minstens een familielid dat het kind zou kunnen opvangen als er financiële steun komt.

Het is ook niet alleen voor deze kinderen en tieners beter als zij in hun eigen gemeenschap worden opgevangen, stelt de organisatie, het is ook efficiënter.

Opvang in een weeshuis is in Zuid-Afrika zes en in Uganda veertien keer duurder dan een systeem waarin opa's of anderen een soort kinderbijslag krijgen.