AMSTERDAM - Een politieagent moet een geldboete van driehonderd euro betalen omdat hij bij een scholierendemonstratie vorig jaar buitensporig geweld heeft gebruikt. Dat heeft de politierechter in Middelburg maandag bepaald.

Een tweede agent is vrijgesproken, meldt een woordvoerder van de rechtbank.

De dienders gebruikten hun wapenstok tijdens de scholierendemonstratie in Middelburg vorig jaar november. Beide verdachten werd mishandeling verweten. Tegen hen was een geldboete van driehonderd euro geëist.

Hoofd

De agent is schuldig bevonden aan mishandeling omdat hij meerdere malen bovenhands op het bovenlichaam van een scholier heeft geslagen. Daarbij heeft hij ook het hoofd van een scholier geraakt. De rechtbank vindt dat de agent te ver is gegaan, temeer omdat hij ook nog uithaalde toen de scholieren al wegliepen.

De tweede politieman werd vrijgesproken. Volgens de rechter heeft hij correct gehandeld. "De agent heeft beheerst geslagen en stopte met slaan toen de scholieren wegliepen", zegt een woordvoerder van de rechtbank. Daarnaast heeft hij volgens de woordvoerder niet op het bovenlichaam van de demonstranten geslagen.

Meldingen

Ongeveer vijfhonderd scholieren gingen in november in Middelburg de straat om te demonstreren tegen de zogeheten 1040-urennorm. De politie kreeg verschillende meldingen dat de leerlingen voor problemen zorgden. De groep is meerdere keren gesommeerd om te vertrekken maar weigerde dat te doen. Daarop gebruikten agenten hun wapenstok. Drie scholieren deden aangifte tegen de agenten.

Het OM bestudeert het vonnis en overweegt in hoger beroep te gaan.