AMSTERDAM - Tegen twee Arnhemmers is maandag twee jaar cel geëist voor het leegroven van het graf van een goudhandelaar uit Renkum. De verdachten hebben bekend het graf met een breekijzer te hebben geopend. Ze erkenden dat ze inzagen dat ze met de grafroof te ver zijn gegaan. Een derde verdachte moet later voor de rechter komen.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem spreekt van een unieke en weerzinwekkende zaak. "Deze zaak gaat voorbij alle juridische en ethische grenzen. In een graf behoort men zijn laatste rustplaats te vinden", zei de officier van justitie tegen de rechtbank in Arnhem.

De 42-jarige Leonardus B. en de 47-jarige Dirk H. waren niet bij de zaak aanwezig. Volgens de advocaat van B. wordt zijn cliënt bedreigd door de nabestaanden van de sieradenhandelaar en ziet hij het niet zitten de confrontatie met hen aan te gaan.

Lichaam

De goudhandelaar, Dorus Gerrits, overleed in juni vorig jaar op 58-jarige leeftijd. Twee maanden later vond zijn familie het geopende graf en het in ontbinding verkerende lichaam dat open en bloot was achter gelaten. Uit het graf waren een ketting en een horloge meegenomen. Het uurwerk, dat volgens de verdachten waardeloos was, werd na de diefstal in de Rijn gegooid. De ketting werd voor 420 euro verkocht.

De verdachten verklaarden bij de politie allemaal dat het nichtje van de goudhandelaar het graf zou hebben aangewezen. Zij is de ex-vriendin van de derde verdachte, de 37-jarige Louis D. Het nichtje ontkent de verdachten te hebben aangespoord het graf van de goudhandelaar leeg te roven.

Persoon

De politie vermoedde vrijwel direct dat er sprake was van minstens twee daders omdat de grafsteen op de tombe driehonderd kilo woog en onmogelijk door een persoon verplaatst zou kunnen worden. Aanvankelijk liep het politieonderzoek naar de grafschennis vast.

Ook een uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht in januari, leverde in eerste instantie geen bruikbare tips op. Toen de politie een maand na de uitzending nieuwe informatie ontving, werd het onderzoek heropend.

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen B. en H. De zaak tegen medeverdachte D. werd maandag uitgesteld, omdat er nog een extra getuige wordt opgeroepen. Wanneer zijn zaak wordt hervat is nog niet bekend.