LONDEN - Bodybuilders die insuline gebruiken om hun spieren en prestaties te vergroten, kunnen daardoor hersenschade oplopen of zelfs overlijden. Daarvoor hebben Britse medici dinsdag gewaarschuwd.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verbiedt het gebruik van insuline. Omdat het bijzonder moeilijk is op te sporen, komt het veel vaker voor dan gedacht, vermoeden Richard Lynch en zijn collega's. Hun bevindingen staan in het gespecialiseerde British Journal of Sports Medicine.

Lynch behandelde een 31-jarige man die in het ziekenhuis was opgenomen nadat hij bewusteloos in zijn huis was gevonden. Hij werd behandeld voor een lage suikerspiegel en voor suikerpatiënt aangezien. Toen de man bijkwam gaf hij toe dat hij als bodybuilder regelmatig insuline nam, naast anabole steroïden.

Uithoudingsvermogen

Bodybuilders gebruiken die combinatie volgens Lynch omdat insuline het glycogeengehalte (spiersuikers) verhoogt en zo meer uithoudingsvermogen geeft, terwijl de steroïden de spieromvang vergroten. Bij dopingtests is insuline bijna niet te traceren, omdat het zeer snel weer uit de bloedsomloop verdwijnt.

Lynch denkt dat bodybuilders het middel weten te bemachtigen via suikerpatiënten, maar hij gelooft ook dat er een zwarte markt is voor het hormoon. Dat het in het geheim wordt gebruikt, vergroot volgens hem het gevaar. "De gebruiker loopt het risico op hyperglykemie (een abnormaal hoge suikerspiegel), wat kan leiden tot een coma of de dood", aldus Lynch.