BRISBANE - Een 25-jarige man heeft als eerste patiënt in Australië een drievoudige orgaantransplantatie ondergaan. In het Prince Charles ziekenhuis in Brisbane kreeg hij een hart, longen en lever. Zijn toestand is nog kritiek. Dat heeft de Australische nieuwszender ABC dinsdag gemeld.

Ziekenhuisdirecteur Michael Cleary zei tegen ABC dat het nog te vroeg was voor een prognose. "De eerste maand bestaat altijd het risico dat de organen die we getransplanteerd hebben worden afgestoten. Maar als alles goed gaat, weten we misschien al over drie maanden hoe het gaat en hebben we een goed idee van de vooruitzichten op lange termijn", aldus Cleary.

Aan de vijftien uur durende operatie gingen negen maanden van voorbereiding vooraf. Er werkten zeven chirurgen en drie anesthesisten uit twee ziekenhuizen van Brisbane aan mee.

Voorzitter Anne Colby van het Koninklijke Genootschap van Chirurgen zei tegen ABC dat de publiciteit gunstig was. Zij zei te hopen dat deze operatie leidt tot meer orgaandonaties en een kortere wachttijd voor transplantaties in Australië.