STUTTGART - Nog anderhalve maand en dan komt de Duitse RAF-terrorist en seriemoordenaar Christian Klar (56) op vrije voeten.

Maandag stemde een rechtbank in Stuttgart in met de vervroegde vrijlating op 3 januari van het voormalige lid van de extreem linkse Rote Armee Fraktion.

De RAF zaaide eind jaren '70 en begin jaren '80 van de vorige eeuw dood en verderf in Duitsland. De leden van de RAF vermoordden voor zover bekend zeker 34 mensen, onder wie bankiers, politici en politieagenten.

Daarnaast waren ze verantwoordelijk voor een reeks niet-dodelijke ontvoeringen en aanslagen tegen de in hun woorden "moreel bankroete staat West-Duitsland", die in hun ogen werd bestuurd door mensen met een nazi-verleden.

Aanslagen

De historicus Klar maakte vanaf midden jaren '70 snel carrière binnen de RAF. Hij was onder meer betrokken bij de aanslagen op Jürgen Ponto, directeur van de Dresdner Bank, en op Hans-Martin Schleyer, voorzitter van de belangrijkste werkgeversorganisatie in Duitsland.

Drie jaar na Klars arrestatie in 1982 werd hij veroordeeld tot levenslang en nog eens vijftien jaar cel wegens negen moorden en elf moordpogingen. Maar maandag werd duidelijk dat de straffen voor Klar slechts 26 jaar duren.

Volgens de rechters vormt de moordenaar niet langer een gevaar voor de samenleving. In zo'n situatie komen tot levenslang veroordeelden volgens het Duits recht in aanmerking voor gratie.

Ontbinding

Het feit dat Klar in 1998 betrokken was bij de ontbinding van de RAF sprak ook in zijn voordeel. Verder heeft de historicus in het verleden al gezegd dat hij geweld heeft afgezworen als middel om zijn idealen te realiseren.

Klar toonde echter nooit publiekelijk berouw over zijn daden. Dat maakt het voor nabestaanden van zijn slachtoffers moeilijk de vervroegde vrijlating van de RAF-terrorist te accepteren.

Buback

Michael Buback, zoon van een van de RAF-slachtoffers, kreeg maandag voor de rechtbank in Stuttgart het woord tijdens de zitting waarin werd besloten over de vervroegde vrijlating. Hij noemde het zeer verwarrend dat levenslang in Duitsland alleen écht levenslang is als de dader een gevaar voor de samenleving blijft.

Toch toonde hij ook begrip voor het besluit van de rechters. Hij sprak de hoop uit dat de RAF-leden nu eindelijk eens openheid geven over wie welke rol heeft gespeeld bij de moord op zijn vader en diens begeleider.

Anderen hebben minder moeite met de vrijlating van Klar. Intendant Claus Peymann van het theatergezelschap Berliner Ensemble ziet geen bezwaren om de RAF-terrorist na zijn vrijlating een stage aan te bieden als toneelbouwer.

Begrip

Volgens Peymann heeft Klar in brieven aangegeven dat hij begrip heeft voor de pijn van nabestaanden. Hieruit leidt hij af dat Klar wel degelijk gevoelens van berouw en schaamte heeft over zijn verleden. "Hij wil aleen geen huichelaar zijn, hij wil geen publieke knieval maken", vermoedt Peymann.

Op het moment zit naast Klar nog één ander RAF-kopstuk in de gevangenis. Het gaat om de 52-jarige Birgit Hogefeld, een topfiguur uit de derde RAF-generatie, die sinds 1993 levenslang uitzit.