MINNEAPOLIS - De Raad van Bisschoppen van de Episcopaalse Kerk in de Verenigde Staten heeft de stemming over de benoeming van de homoseksuele priester Gene Robinson tot bisschop uitgesteld. Tegen Robinson werden op het laatste moment beschuldigingen van seksueel misbruik geuit. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN maandag.

Een man uit het Amerikaanse Manchester stuurde de bisschop van Vermont zondagavond een e-mail waarin hij Robinson ervan beschuldigt dat deze hem enkele jaren geleden onzedelijk heeft betast. Hij heeft de kerk gevraagd deze aantijgingen te onderzoeken.

Ook zou een website voor advies aan jonge homoseksuelen en lesbiennes, die Robinson verscheidene jaren geleden oprichtte, een link bevatten naar een site met pornografisch materiaal. Robinson verklaarde tegenover CNN dat hij al jaren niets meer met deze internetsite te maken heeft.

Eerste homoseksuele bisschop

Zondag bekrachtigde de algemene vergadering van de Episcopaalse Kerk Robinsons benoeming als bisschop in New Hampshire. De stemming in de Raad van Bisschoppen is de laatste drempel die hij moet nemen om tot bisschop te kunnen worden gewijd. Hij zou de eerste homoseksuele bisschop worden in de Amerikaanse Anglicaanse Kerk.

De 56-jarige Robinson, een gescheiden vader van twee kinderen, leeft al dertien jaar samen met een man. Een minderheid van de bisschoppen heeft al gedreigd uit de Episcopaalse Kerk te stappen als hun collega's voor Robinson kiezen. Uit angst voor een splitsing in de Anglicaanse Kerk in Groot-Brittannië zag de Britse kanunnik Jeffrey John begin vorige maand af van de bisschopswijding.

Behoudende anglicanen hebben zich altijd fel gekant tegen de benoeming van homoseksuelen in officiële kerkelijke functies. Ze zijn van mening dat homoseksualiteit in strijd is met het woord van de bijbel. Vooral in de Derde Wereld staan anglicanen op dit standpunt. In de hele wereld zijn ongeveer 70 miljoen anglicanen.