ARNHEM - De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft maandag een 40-jarige boordwerktuigkundige van de marine veroordeeld tot 200 uur werkstraf, wegens een ongeluk met dodelijke afloop met een helikopter.

Het ongeval vond plaats tijdens de landmachtdagen op 2 juni 2007. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie.

Een 32-jarige landmachtmilitair die uit een helikopter was afgedaald, werd voor het oog van duizenden toeschouwers honderden meters met de wegvliegende helikopter meegesleurd.

De landmachtmilitair overleefde het ongeval niet. De 40-jarige W.B. uit Hippolythushoef had het touw op een verkeerde plek doorgesneden.

Onvoorzichtig

Hij had daarna niet voor de zekerheid gekeken of alle vier de afgedaalde mannen inderdaad los waren van de helikopter, stelt de rechtbank. Hij was daarmee onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig.

Volgens zijn advocaat was het ongeval niet alleen maar de schuld van B. De omgekomen landmachtmilitair gebruikte een nieuwe zekeringssysteem dat lastiger was los te koppelen.

Bovendien was er buiten de schuld van B. in de voorbereidingen van alles mis met de afstemming van marine- en landmachtprotocollen.