JERUZALEM - Israël staat beperkte humanitaire hulp toe voor de Palestijnse bevolking in de Gazastrook. Dat heeft een militaire woordvoerder maandag gezegd.

Israël stemde toe om in totaal 45 trucks toe te laten met onder meer voedsel, brandstof en veevoeder. Volgens de Verenigde Naties is dit niet voldoende en is veel meer nodig om de 1,5 miljoen inwoners van de Gazastrook te voeden.

De VH-hulporganisatie UNRWA stuurde maandag tien vrachtwagens. De UNRWA meent dat dagelijks een voortdurende stroom van goederen nodig is. Niet alleen voedsel, maar ook andere goederen, zoals bijvoorbeeld schoolboeken.

Vergelding

Israël staat onder toenemende internationale druk om de grens met de Gazastrook weer helemaal open te stellen. Israël heeft de grensovergangen gesloten als vergelding voor de voortdurende raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Israël.

Het ministerie van Defensie gaf toestemming de grens open te stellen, omdat de rakettenregen was afgenomen. Volgens een Palestijnse woordvoerder heeft Egypte hierbij bemiddeld.

Voedselhulp

Sinds Israël het gebied begin november heeft afgesloten, heeft het slechts 33 vrachtauto's met voedselhulp toegelaten. De UNWRA vreest dat de voorraden in het gebied bijna op zijn.

De Hamas-minister van Volksgezondheid zei dat de crisis in de Gazastrook niet kan worden opgelost door "Zionistische truckjes", waarmee hij doelde op het beperkte aantal vrachtwagens dat door mocht.