WASHINGTON - Amerikaanse fietskoeriers hadden afgelopen weekeinde het nakijken toen de Nederlander Lex van Rooij, alias Lex Flex uit Nistelrode, als eerste eindigde bij de Noord-Amerikaanse fietskoerierwedstrijd. De 27-jarige Brabander, die vier jaar lang pakjes bezorgde voor Tour de Ville Fietskoeriers in Eindhoven, verblijft twee jaar in de Verenigde Staten en kon Nederland daarom vertegenwoordigen bij deze wedstrijd.

"Mijn collega's van Tour de Ville deden dit jaar mee aan het Europees Kampioenschap in Londen. Aangezien ik hier zit, kon ik er niet bij zijn en daarom beloofde ik ze aan deze wedstrijd mee te doen", zei de 27-jarige Van Rooij maandag.

Lex Flex moest het als enige Nederlander opnemen tegen ongeveer 150 Amerikaanse en Canadese koeriers. De deelnemers van de North American Cycle Courier Championships (NACCC) moesten in een paar uur tijd een parcours afleggen waarbij ze diverse afleveropdrachten meekregen.

Gefriemel met sleuteltje

De Nederlandse koerier kwam na twee uur en een kwartier over de eindstreep en bleek alle opdrachten goed te hebben volbracht. Het viel hem het zwaarst zijn fiets bij de afleverposten steeds op slot te zetten. "Gelukkig kan ik snel fietsen, want dat gefriemel met het sleuteltje kostte veel tijd." Hoewel Van Rooij eerder aan kampioenschappen heeft meegedaan, veroverde hij nog nooit een eerste plaats.

Hoewel de koerier inmiddels zijn studie heeft afgerond, wil hij zijn carrière blijven combineren met het koerierswerk. "Want ik ben een koerier in hart en nieren en blijf dat altijd."