BANGKOK - Circa twintigduizend betogers zijn maandag in de Thaise hoofdstad Bangkok de straat opgegaan om deel te nemen aan "de laatste slag" tegen de zittende regering van premier Somchai Wongsawat.

Oppositiebeweging PAD hoopt met deze massale actie de regering omver te werpen, net als in 2006.

De betogers dwarsboomden een zitting van het parlement. Het gebouw werd omsingeld door de duizenden demonstranten, die een dag eerder al bij elkaar kwamen in Bangkok.

"Als de regering ons uit elkaar wil drijven, dan zou de regering de weg moeten effenen voor een militaire machtsovername", aldus een leider van de PAD, die stelde dat de demonstranten niet vrijwillig zullen vertrekken.

Kamp

Een deel van de betogers zette ook een kamp op rond het tijdelijke kantoor van Somchai op het oude vliegveld Don Mueang. Somchai hield daar al enige maanden kantoor, omdat de betogers sinds augustus regeringsgebouwen bezet houden.

De spanning in de Thaise hoofdstad is om te snijden. De laatste keer dat de PAD het parlement verhinderde bij elkaar te komen, liep dat uit op de ergste rellen in zestien jaar.

Politie

De politie en het leger proberen koste wat kost te voorkomen dat de betoging ook dit keer uit de hand loopt. Agenten hebben de opdracht gekregen geen knuppels en traangas te gebruiken.

Bij eerdere betogingen raakten veel mensen gewond doordat de politie traangasgranaten inzette.

Shinawatra

De PAD wil dat de regering opstapt, omdat deze veel te nauwe banden zou hebben met Thaksin Shinawatra, een oud-premier die twee jaar geleden door het leger werd afgezet.

Hij is in eigen land veroordeeld voor corruptie en verkeert momenteel in het buitenland om zijn straf te omzeilen. Thaksin is de zwager van Somchai.