DEN HAAG - De grote verkeersdrukte die zondag werd voorspeld, is maandagmorgen uitgebleven. Op het hoogtepunt van de files, rond acht uur, stond er 300 kilometer. Dat was iets minder dan normaal, meldde de ANWB. Vooral op de A2, A4, A10, A12 en de A15 was het druk.

Om half negen waren de files al afgenomen tot bijna 275 kilometer file. Een uur later was de ergste drukte voorbij. Er stonden toen nog negentien files met een totale lengte van 65 kilometer.

De verkeersdrukte begon wel vroeger dan normaal. Hoewel de weersomstandigheden niet extreem waren, stond er om 06.45 uur toch al 150 kilometer file op de Nederlandse rijkswegen. Dat was 50 kilometer meer dan normaal op maandagmorgen.

Spitsalarm

De ANWB heeft de indruk dat mensen eerder van huis zijn gegaan om de aangekondigde drukte voor te zijn. Zondag had de ANWB voor het eerst een 'spitsalarm' afgegeven, omdat er meer dan 500 kilometer files werd verwacht en er nog wat sneeuw zou gaan vallen.

Op diverse plaatsen in het land sneeuwde het maandagochtend licht. Dat gaf weinig verkeershinder.

Den Haag Centraal

Treinreizigers hadden maandagmorgen tussen zes uur en kwart over zeven te maken met een sein- en wisselstoring tussen Gouda en Den Haag Centraal. Daardoor reden er geen treinen op dat traject.