WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag ontkend dat minister Powell niet op zijn post wil terugkeren na de presidentsverkiezingen eind volgend jaar.

"Roddel en achterklap" noemde een zegsman een bericht in The Washington Post waarin het komende vertrek van Powell wordt gemeld. Volgens de krant zou ook onderminister Armitage niet willen terugkeren. Hij zou de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice onlangs hebben meegedeeld dat hij en Powell zullen stoppen op 21 januari 2005, de dag na de inauguratie van de nieuwe president. De zegsman van Buitenlandse Zaken zei maandag dat een dergelijke conversatie "helemaal niet heeft plaatsgehad".

Volgens de krant heeft Powell ingewijden laten weten dat die beslissing te maken heeft met persoonlijke redenen en niet met onenigheid over het te voeren buitenlands beleid van de Verenigde Staten.

Bush' termijn loopt over bijna achttien maanden af. Als hij wordt herkozen, zijn volgens bronnen van The Washington Post Rice en onderminister van Defensie Paul Wolfowitz de belangrijkste kandidaten om Powell op te volgen. Het is echter niet bekend of zij zo'n positie ook ambiëren.