DE BILT - Een groot deel van Nederland is zondag bedekt met een witte laag. Alleen het noorden en noordoosten van het land moeten het zonder sneeuw stellen.

Dat zei een woordvoerder van het KNMI. Ook in de avond zal het blijven sneeuwen. Omdat het door het sneeuwen steeds kouder wordt, blijft het ook steeds beter liggen.

Een lang leven is de witte deken echter vermoedelijk niet gegund. "In het zuiden en zuidwesten van het land komt in het begin van de avond zachte lucht binnen, waardoor daar de temperatuur kan oplopen tot wel 8 graden." In Zeeland en later ook in Noord Brabant en Limburg zal de sneeuw veranderen in regen. De sneeuw smelt dan weg.

Ochtendspits

Maandagochtend gebeurt volgens het KNMI juist weer het omgekeerde en wordt het weer kouder. In de ochtend kan het ook nog sneeuwen, de ochtendspits kan daar last van hebben. Dat zal vooral ten zuiden van de grote rivieren het geval zijn.

De ANWB geeft daarom een spitsalarm af voor maandagochtend. Er staat naar verwachting meer dan 500 kilometer file in het land.

Rijgedrag

Met het spitsalarm waarschuwt de ANWB automobilisten voor een extreem zware ochtendspits. De organisatie vraagt hen hun rijgedrag aan te passen. Vooralsnog verzoekt zij reizigers niet de auto te laten staan.

Het is voor het eerst dat de ANWB een spitsalarm afgeeft.

Een woordvoerder van het KNMI laat weten dat het maandagochtend vooral in de Randstad en in het zuiden van het land gaat sneeuwen. Het gaat om regenachtige neerslag. Naar verwachting valt er een centimeter of twee. Dat is minder dan er zondag viel.

Uitzonderlijk

Sneeuwval in november is niet heel uitzonderlijk, wel dat er op veel plaatsen tegelijk sneeuw valt. Dat was drie jaar geleden voor het laatst het geval.

Op 25 november 2005 viel er 15 tot 20 centimeter sneeuw. Dat leidde toen tot lange files en stroomuitval, aldus het KNMI.

Vaak moeten we het in Nederland doen met natte sneeuw en die blijft dan ook niet liggen. In het binnenland valt gemiddeld een keer in de tien jaar meer dan 20 centimeter sneeuw en een keer in de vijftig jaar meer dan 35 centimeter.