NEW YORK - De Grote Donorshow van televisieomroep BNN en producent Endemol maakt maandagavond (plaatselijke tijd) kans op een Internationale Emmy Award. Het controversiële programma, dat in 2007 werd uitgezonden, is genomineerd in de categorie 'non-scripted entertainment'.

Tijdens een galadiner in New York worden de prijzen uitgereikt. In De Grote Donorshow streden drie nierpatiënten ogenschijnlijk om de gezonde nier van de ongeneeslijk zieke 37-jarige Lisa.

Aan het eind van de uitzending onthulde presentator Patrick Lodiers dat de vrouw in werkelijkheid een actrice was en dat er de patiënten wisten er geen nier vergeven zou worden.

De uitzending was opgezet om aandacht te vragen voor het nijpende tekort aan orgaandonoren. De aankondiging van de show leidde in Nederland en in het buitenland tot verontwaardigde reacties.

Plasterk

Minister Ronald Plasterk (PvdA, Media) noemde het programma 'onethisch' en Tweede-Kamerlid Joop Atsma van het CDA probeerde de uitzending te laten verbieden.

Tijdens zijn wekelijks persconferentie vreesde minister-president Jan Peter Balkenende dat de show het 'imago' van Nederland in het buitenland 'niet ten goede' zou komen.

Buitenland

De reacties buiten Nederland waren inderdaad buitengemeen fel. "We verliezen ons zicht op de werkelijkheid uit naam van reality tv", fulmineerde een boze psychiater in het programma van de behoudende CNN-presentator Glenn Beck.

Op Fox News en bij conservatieve radiotalkshows werd de Donorshow in één adem genoemd met het voor Amerikanen wel erg liberale Nederlandse drugsbeleid, de legalisering van prostitutie en abortus en zelfs de ontvoering van het meisje Natalee Holloway op Aruba.

Ontknoping

Maar terwijl in Nederland over de afloop van de show uitgebreid bericht werd, hebben veel media in de Verenigde Staten de ontknoping niet gebracht.

Van de grote kranten meldde alleen The New York Times uitgebreid dat het aangekondigde programma van BNN een stunt was en dat de deelnemers in het complot zaten.

Lodiers

Presentator Patrick Lodiers liet onlangs in een interview weten teleurgesteld te zijn over het effect van de Donorshow. Die heeft, met slechts 12.000 nieuwe donoren, 'geen zak opgeleverd', zei hij in het weekblad Intermediair. Maandag is hij voor de prijsuitreiking in New York.

Behalve De Grote Donorshow is in deze categorie van de Internationale Emmy Awards ook een Argentijnse show van de Nederlandse producent Eyeworks genomineerd.