ARNHEM - Ex-rokers zijn het over het algemeen eens met rokers dat het minder gezellig is geworden in het café sinds het rookverbod geldt. Ook vinden zij net als de rokers dat er speciale rookkroegen moeten komen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Tangram uit Zeist voor Omroep Gelderland heeft uitgevoerd. De zondag gepresenteerde resultaten wijzen volgens de onderzoekers uit dat degenen die gestopt zijn zich nog altijd vereenzelvigen met rokers.

Tangram peilde in oktober ook al de reacties op het rookverbod in de horeca. Volgens het bureau staat 54 procent van de ondervraagden nog steeds achter het verbod, maar de meningen zijn aan het verschuiven. Zo was in oktober 23 procent absoluut tegen een rookverbod. Een maand later blijkt 29 procent tegen te zijn.

Voorstanders

Het percentage voorstanders van aparte rookcafés is gegroeid van 43 naar 55. Van de rokers is driekwart voor speciale kroegen. Ruim zestig procent van de niet-rokers in Gelderland heeft begrip voor caféhouders die de asbak weer op tafel zetten, omdat de klanten anders wegblijven.

Meer dan 75 procent van de rokers gaat minder vaak naar het café. Daarentegen gaat 17 procent van de niet-rokers nu juist vaker naar de kroeg. De onderzoekers hebben de indruk dat de standpunten zich door alle commotie aan het verharden zijn.

Klink

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) herhaalde zondag in het tv-programma Buitenhof dat hij geen aanleiding ziet om het rookverbod aan te passen, ondanks protestacties van een aantal kleine kroegen. Een uitzondering maken voor deze groep zou de concurrentie tussen cafés volgens hem verstoren.

Afgelopen dinsdag kondigde het kabinet een hardere aanpak aan van hardnekkige overtreders van het rookverbod. De afgelopen dagen heeft dat volgens Klink tot tientallen processen-verbaal geleid.