RIJSWIJK - De gladheid en de sneeuw leiden ook zondag nog tot problemen voor het weg- en luchtverkeer. Door het hele land is het op lokale wegen glad, waarschuwt de ANWB.

"Op de grote snelwegen is inmiddels gestrooid, maar plaatselijke gladheid en onverwachte sneeuwval kan zeker nog voor problemen zorgen", stelt een zegsman.

Het KNMI waarschuwt dat het in een groot deel van het land behoorlijk gaat sneeuwen. Vooral in het zuiden en midden van het land kan er een flink pak vallen.

Sneeuwval

"De slee kan uit de schuur", aldus Harry Geurts. Er kan tot 5 centimeter sneeuw vallen. "Op sommige plekken nog wel meer." De sneeuwval zal ook veel hinder voor het verkeer opleveren.

Volgens het KNMI zal maandag ook de ochtendspits last hebben van de weersomstandigheden. "Veel sneeuw zal blijven liggen waardoor het glad wordt."

Ook het luchtverkeer ondervindt hinder van het winterse weer. Schiphol verwacht dat net als vrijdag en zaterdag vluchten geannuleerd moeten worden of vertraging

KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt zondagmiddag vanaf 14.00 uur 21 vluchten naar verschillende Europese bestemmingen in verband met de verwachte sneeuwval en gladheid. Dat heeft een woordvoerder van KLM bekendgemaakt.

De luchtvaartmaatschappij probeert zo veel mogelijk passagiers om te boeken. "Dat lukt tot nu toe aardig", aldus de woordvoerder.

Naast de voorspelde sneeuwval, speelt ook mee dat er vooralsnog te weinig middelen voorhanden zijn om de vliegtuigen ijsvrij te maken. "We proberen zoveel mogelijk personeel in te zetten."

Sneeuwploeg

Luchthaven Schiphol heeft een sneeuwploeg van zestig man klaarstaan om aan de slag te gaan zodra er sneeuw op de start- en landingsbanen ligt.

De banen worden in principe sneeuwvrij gehouden. Schiphol verwacht veel vertragingen. De temperatuur zakt en dus moeten de vliegtuigen ijsvrij gemaakt worden. Dat moet twee keer gebeuren, bij de gate en op de baan zelf.

Spoorwegen

Spoorbeheerder ProRail heeft de afgelopen weken extra controles uitgevoerd op de 5500 wisselverwarmingen om te voorkomen dat het winterse weer voor problemen gaat zorgen. Het KNMI meldt dat het vooral in de kustprovincies nog glad kan zijn door hagel- en sneeuwbuien.

Mede door de gladheid vielen de afgelopen dagen op de Nederlandse wegen negen doden en een aantal zwaargewonden.