RIJSWIJK - Het winterse weer speelt dit weekeinde het verkeer parten. Zaterdag vielen er drie doden in het verkeer. De ongelukken waren volgens de politie vrijwel zeker het gevolg van gladheid en hagel.

Ook zaterdagavond en nacht moeten automobilisten er rekening mee houden dat het in het hele land plaatselijk glad kan worden, aldus de ANWB.

Ook het vliegverkeer ondervond zaterdag hinder van het grillige weer. Op Schiphol werd een tiental vluchten geannuleerd en diverse andere vluchten liepen vertraging op. Zondag zal dat niet anders zijn, zo verwacht een woordvoerster van de luchthaven.

Zaterdag kwam in Waarland een 19-jarige man uit Petten om het leven toen de auto waarin hij zat naast de rijbaan belandde en tegen een boom botste. De politie denkt dat de bestuurder werd overvallen door een plotselinge hagelbui of rukwind.

In Wesepe botste een 24-jarige man frontaal met zijn auto op een vrachtwagen. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. In Nijkerk reed een 31-jarige man tegen een boom. Gladheid is vermoedelijk de oorzaak van beide ongevallen, aldus de politie. Vrijdag kostte het winterweer ook al drie weggebruikers het leven.

Poolwinden

Poolwinden zorgen dit weekeinde in grote delen van Europa voor hevig herfstweer met winterse buien. In Oostenrijk vielen vier doden in het verkeer door zware sneeuwval en ijzel. Veel wegen en straten zijn onbegaanbaar door het barre weer en in berggebieden wordt gewaarschuwd voor lawinegevaar.

In de deelstaat Opper-Oostenrijk liepen straten en kelders onder door zware regenval. In de deelstaat Stiermarken kwam een man om het leven toen hij met zijn auto van de weg raakte en van het talud stortte. Twee 16-jarige meisjes overleden door een botsing van twee auto's in Karinthië. In Tirol kwam een bromfietser om door gladheid op de weg. Ook in Zwitserland vonden veel verkeersongevallen plaats, waarbij geen slachtoffers vielen.

In Duitsland veroorzaakte ijzel veel problemen in het verkeer. In de omgeving van Dresden gleden tientallen vrachtwagens van de weg. Een busje met vijf mensen klapte nabij Hünfeld op een truck. Twee inzittenden kwamen daardoor om het leven.

Vrachtwagens kwamen dwars op de wegen te staan. De politie sloot de snelweg rond Dresden af. Door de gladde ondergrond konden vrachtauto's niet op eigen kracht wegkomen. Ze moesten weggesleept worden.

Italië

Ook het zuiden van Europa heeft te lijden onder het stormachtige weer. In Italië overleed een scholier toen het dak van een school in Turijn instortte. Twintig anderen raakten daardoor gewond. Op het eiland Sardinië is een jonge vrouw dodelijk verongelukt. Ze werd van haar motor afgeblazen.

De eilanden in de Middellandse Zee zijn geïsoleerd geraakt, omdat veerboten niet meer varen. De wind haalt soms wel kracht 10 en zorgt voor enorme golven. Op Sardinië en Sicilië en in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië zijn veel bomen omgewaaid. Tientallen huizen hebben hun dak verloren.

Groot-Brittannië

Ook Groot-Brittannië heeft te maken met een koudefront met poolwinden. In Londen ligt de temperatuur momenteel lager dan in Siberië. Op sommige plaatsen vriest het 6 graden. Het waait hard en er valt veel sneeuw. Op sommige plaatsen is in een nacht zeker 5 centimeter gevallen. Sneeuwschuivers proberen de wegen toegankelijk te houden, maar kunnen op veel plaatsen niet tegen het natuurgeweld op. Voor zondag is weer hevige sneeuwval voorspeld, die gevolgd wordt door regen.

Britse wedkantoren achten de kans op een witte kerst steeds groter. In Londen steeg de kans van 8 tegen 1 naar 6 tegen 1. Bookmakers in Glasgow schatten de kans op een witte kerst inmiddels op 7 tegen 2.