DRIEBERGEN - De waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft afgelopen weekeinde tijdens een controleactie de helft van alle bestuurders van gecontroleerde speedboten en waterscooters bekeurd.

De controles vonden plaats op de Maas, tussen de Moerdijkbruggen en de sluis bij Lith, de Biesbosch en diverse zandmeren. In totaal zijn 123 vaartuigen gecontroleerd.

Voor het overschrijden van de maximum toegestane snelheid kregen bestuurders een bon. Waterskiën in verboden gebieden werd zes maal beboet. Elf watersporters voeren zonder vaarbewijs en een had te veel alcohol gedronken. Verder schreef de waterpolitie nog negen bekeuringen uit voor lichte overtredingen, zoals het ontbreken van een dodemansknop en voldoende reddingsvesten.

De controles zijn uitgevoerd met behulp van vier opvallende en twee onopvallende politieboten. De actie zal in de toekomst geregeld herhaald worden omdat de waterpolitie steeds vaker klachten krijgt over overlast door speedboten en waterscooters.