BRUSSEL - In België is opschudding ontstaan na een uitzending van Netwerk over een Nederlands paar dat bij een stel in Gent een baby heeft gekocht. Veel Vlaamse media doen zaterdag uitgebreid verslag van de affaire.

Het Laatste Nieuws, de grootste Belgische krant, citeert topman Geert Versnick van het Jan Palfijnziekenhuis in Gent, waar het kind werd geboren. Hij bevestigt aangifte bij de politie te hebben gedaan. Justitie in Gent is inmiddels een onderzoek begonnen.

Internet

De zaak draait om een Gents paar van 22 en 24 jaar, dat om financiële redenen hun tweede kind wilde afstaan. Via internet vonden ze een Nederlands echtpaar van 26, dat de baby in juli daags na de geboorte kwam ophalen. Het kind werd bij de burgerlijke stand ingeschreven onder de naam van de Nederlandse vader.

Hoeveel voor de baby is betaald, is niet precies bekend, maar volgens Het Laatste Nieuws zou het gaan om minder dan 10.000 euro. Het koppel in Gent riskeert tot 10 jaar cel.

Die straf staat op het toeschrijven van een kind aan iemand anders dan de echte ouders. Het verkopen van een baby komt in de Belgische strafwet niet voor.

Baby-Donnazaak

Een woordvoerster van justitie in Gent, die de gebeurtenissen zaterdag tegenover het Belgische persbureau Belga heeft bevestigd, zegt dat een vergelijking met de 'baby-Donnazaak' - waarbij een Belgische draagmoeder een kind verkocht aan een Nederlands stel - niet opgaat.

Er zijn geen aanwijzingen dat het kind werd verwekt op verzoek van het Nederlandse echtpaar.

Kind

Het kind verblijft op dit moment nog bij het Nederlandse paar. Dat kan zo blijven zolang beide paren daarmee akkoord gaan. Justitie in Gent bekijkt wel of het Nederlandse stel ook vervolgd zal worden wegens mededaderschap.

Netwerk kwam de zaak kort na de geboorte van het kindje op het spoor. De reportage wordt volgens een woordvoerder van het tv-programma begin volgende week uigezonden.