AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft ruim drie jaar lang incomplete strafdossiers aan de Hoge Raad geleverd bij cassatiezaken.

Het gerechtshof zou documenten uit de dossiers hebben verwijderd, waardoor uitspraken van het hof nietig werden verklaard en de zaken weer naar het gerechtshof werden verwezen.

Het hof zou jarenlang alleen maar uittreksels van uitspraken van vonnissen hebben opgemaakt terwijl deze volledig moeten worden uitgewerkt.

Leeuwarden

Voor soortgelijke praktijken tikte de Hoge Raad het gerechtshof in Leeuwarden in 2005 op de vingers. Het hof in Amsterdam heeft daarna die uittreksels uit de dossiers gehaald voordat ze naar de Hoge Raad werden gestuurd.

Voorzitter B. de Poorter van de strafkamer van het hof in Amsterdam erkent in Het Parool de praktijken en wijt het aan een hoge werkdruk. De raadsheren "realiseerden zich dat een dergelijke gang van zaken in strijd was met de wettelijke regeling".

Volgens advocaat Hamer gebeurde dit de afgelopen drie jaar bij zeven dossiers van zijn kantoor. "En ik zou geen reden zien om aan te nemen dat onze praktijk daarin erg afwijkt van de rest van Nederland", aldus Hamer. In dat geval zou het gerechtshof volgens de raadsman in 5 procent van de zaken in gebreke zijn gebleven.

Hij stelt dat de praktijken van het hof "eufemistisch gesteld zeer laakbaar zijn". De raadsman vindt dat het hof volledig openheid van zaken moet geven over het aantal zaken waarbij documenten uit dossiers zijn verwijderd.

SP-Kamerlid Jan de Wit heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin inmiddels om opheldering gevraagd. "Het is een heel vreemde praktijk", aldus De Wit.