JOHANNESBURG - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter en oud-secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties hebben een bezoek aan Zimbabwe afgezegd omdat ze het land niet in mogen.

Annan maakte zaterdag bekend dat hij en Carter geen visum hebben gekregen voor hun bezoek.

"We hebben ons bezoek moeten afzeggen, omdat de overheid zeer duidelijk heeft gemaakt niet met ons mee te werken", aldus Annan. Een woordvoerder van de Zimbabwaanse regering heeft dit ontkend. Volgens hem zouden Annan en Carter zich niet aan de regels voor een bezoek hebben gehouden en zouden de Zimbabwaanse regering in een kwaad daglicht willen stellen.

Humanitaire Crisis

Annan en Carter wilden samen met Graca Machel, de vrouw van Nelson Mandela, Zimbabwe bezoeken om de ernst van de humanitaire crisis in het land te onderzoeken. Volgens Annan is het belangrijk dat de Zimbabwaanse leiders "een prioriteit maken van de miljoenen noodlijdende mensen in het land".

Het Zimbabwaanse bewind van president Robert Mugabe moest niets hebben van het bezoek van de leden van de 'The Elders', een groep van wereldwijd vooraanstaande oud-leiders. Volgens Mugabe steunt het drietal de oppositie in de moeizame gesprekken over een de vorming van een nieuwe regering.

Tsvangirai

Carter en Annan hadden zaterdag in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg een ontmoeting met de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai. Details over het gesprek werden na afloop niet gegeven.

Tsvangirai en Mugabe worden het ondanks een gesloten akkoord, dat na bemiddeling door Zuid-Afrika tot stand kwam, maar niet eens over de verdeling van de politieke macht in het land.