DEN BOSCH - In de Nederlandse huizen van bewaring worden gedetineerden soms eerder vrijgelaten om plaats te maken voor verdachten die in voorarrest zitten. De Bossche officier van justitie mr. G. Bos heeft dat desgevraagd donderdag bevestigd. Om hoeveel gevallen het tot nu toe gaat, is volgens hem niet bekend.

Het parket-generaal in Den Haag verzamelt momenteel ten behoeve van de minister van Justitie alle relevante gegevens over het cellenbeleid, aldus een woordvoerster. Het ontslaan van gevangenen om cellen vrij te maken voor verdachten die in voorarrest zitten, maakt daar volgens haar deel van uit. Het is niet bekend wanneer de inventarisatie klaar is.

Gedetineerden die in aanmerking komen voor een eerdere vrijlating, moeten minstens 90 procent van hun straf hebben uitgezeten. Een andere voorwaarde is dat ze nog maar minder dan een maand hebben te gaan.

De vroegtijdige vrijlating is een direct gevolg van een recent besluit van de rechter-commissarissen in Noord-Brabant en Limburg om het voorarrest van verdachten voortaan alleen te verlengen als ze niet langer dan vijf dagen hoeven door te brengen in een cel op het politiebureau.

Schadelijk

"Het is kiezen uit twee kwaden. Wij vinden het belangrijker dat een verdachte waarvan de rechter-commissaris vindt dat hij in bewaring moet blijven, ook daadwerkelijk vast blijven zitten", aldus Bos. In een huis van bewaring zijn betere voorzieningen voor een langdurig verblijf dan op een politiebureau.

De maatregel heeft volgens Bos geen schadelijke gevolgen. "Er is tot nu toe niemand vrijgelaten die eigenlijk in voorarrest had moeten blijven. Ook in de toekomst gebeurt dat niet", aldus de officier. Dat geldt volgens hem zeker voor opgepakte drugskoeriers. "Daarvan gaat er bij ons niet een de deur uit."

/NIEUWSJustitie laat drugskoeriers lopen