DE BILT - Mensen die gek zijn op sneeuw en niet in het zuidwesten van het land wonen, hebben goede kans dit weekeinde aan hun trekken te komen. Volgens weerinstituut KNMI sneeuwt het zaterdag al hier en daar en wordt dat zondag wat meer.

"Zondag is er een goede kans dat het in een groot deel van het land wit wordt", zegt Harry Geurts van het KNMI. In het zuidwesten zal er regen en wat natte sneeuw vallen, in het binnenland valt een paar centimeter 'echte' sneeuw. "Niet zoveel dat de deur niet meer open kan."

De sneeuw zal waarschijnlijk ook enige tijd blijven liggen. De keerzijde van het winterse weer is dat het zaterdag en zondag ook nog glad zal zijn op de wegen als gevolg van hagel- en sneeuwbuien.

Op de A28 leidde een gekantelde vrachtwagen aan het begin van de ochtend een paar uur tot oponthoud. Bij Rotterdam zorgde een onverwachte hagelbui tot enige filevorming.

In Waarland en Wesepe kostten auto-ongevallen in het winterweer het leven aan twee automobilisten. De politie zoekt de oorzaak van de ongevallen gladheid en plotselinge hagelval.

Schiphol

Ook het vliegverkeer op Schiphol heeft net als vrijdag last van het grillige weer. De rukwinden en de ijzel zullen volgens een woordvoerster zeker voor vertragingen en annuleringen van vluchten gaan zorgen.

Het is nog niet duidelijk om hoeveel vluchten het gaat. De luchthaven raadt passagiers aan teletekst en internet goed in de gaten te houden.

De temperatuur ligt het hele weekeinde tegen het vriespunt. Hoe kouder, hoe meer sneeuw er zal vallen.

Limburg

De heuvels bij het Zuid-Limburgse dorpje Vijlen zijn zaterdagochtend met een laagje sneeuw bedekt. Rond acht uur zaterdagochtend lag bij de op 260 meter boven NAP gelegen boshut 't Hijgend Hert al 7 centimeter sneeuw.

"En het sneeuwt nog steeds", zei een medewerker van het boscafé blij. Traditioneel wagen talloze dagjesmensen zich op de kronkelige en spekgladde wegen van het heuvelachtige sneeuwlandschap om op het hoogste punt in de bossen bij Vijlen te genieten van een warme kop chocomel of Glühwein.

In Vijlen valt meestal de eerste sneeuw van het seizoen in Nederland, en het witte dekbed blijft er vaak het langst liggen. Ook andere delen van het Limburgse heuvellandschap, maar ook bijvoorbeeld wegen in Heerlen zijn zaterdag met een laagje sneeuw bedekt.

Duitsland

IJzel heeft zaterdag voor veel problemen op de Duitse snelwegen gezorgd. Rond Dresden gleden tientallen vrachtwagens van de weg en nabij Hünfeld klapte een busje met vijf mensen op een truck.

Twee inzittenden kwamen om het leven. De drie anderen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Rond Dresden kwamen talrijke vrachtwagens dwars op de weg te staan, waardoor de politie de snelweg af moest sluiten. De trucks konden niet op eigen kracht wegkomen op de gladde ondergrond en moesten stuk voor stuk geborgen worden.

Groot-Brittannië

Op sommige plaatsen in Groot-Brittannië is het dit weekeinde kouder dan in Moskou. Door een storm die over het oosten van het land raast, vriest het op sommige plaatsen 5 graden. Dat schrijft The Telegraph zaterdag.

De storm brengt koude lucht vanaf de Noordpool naar de Britten. Het waait hard en er valt veel sneeuw. Sneeuwschuivers proberen de wegen toegankelijk te houden, maar kunnen op veel plaatsen niet tegen het natuurgeweld op.

Glad

De autoriteiten waarschuwen dat het ook zondag glad kan zijn wegen op de wegen. Dan is het vermoedelijk gestopt met sneeuwen en vriest het witte goedje aan de wegen vast. Niet iedereen heeft last van de sneeuw. In de Schotse Hooglanden wordt geskied.

Oostenrijk

Door zware sneeuwval en ijzel zijn in Oostenrijk vier mensen omgekomen in het verkeer. Veel wegen en straten zijn onbegaanbaar door het barre weer en in berggebieden wordt gewaarschuwd voor lawinegevaar.

In de deelstaat Oberösterreich liepen straten en kelders onder door zware regenval. Dat meldde de Oostenrijks omroep ORF.

In de deelstaat Steiermark kwam een man om het leven toen hij met zijn auto van de weg raakte en van het talud stortte. In Karinthië stierven twee 16-jarige meisjes door een botsing van twee auto's. In Tirol kwam een bromfietser om door gladheid op de weg. Volgens de Oostenrijkse weerdienst blijft het de komende dagen sneeuwen en ook stormen in grote delen van het land.

Sneeuw siert Nederland