WASHINGTON - Hillary Clinton wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten.

Ze heeft ingestemd met een verzoek van de aanstaande president Barack Obama om toe te treden tot diens regering. Dat meldt de New York Times vrijdag.

Officials uit het team dat de machtsovername van Obama voorbereidt, wilden nog geen commentaar geven op het nieuws. Een bron uit de omgeving van de Clintons zei dat Hillary helemaal klaar is voor de prestigieuze ministerspost.

Stemmen

Hillary Clinton (61), de vrouw van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, is nu senator namens de Democraten voor de staat New York. Tijdens de verkiezingen op 4 november won ze voldoende stemmen voor een tweede termijn.

Volgens waarnemers zou een benoeming van Clinton kunnen helpen de wonden binnen de Democratische Partij te helen. Menig Hillary-aanhanger is verbolgen over het feit dat Obama haar passeerde bij de aanwijzing van een vicepresidentskandidaat, en dat hij koos voor Joe Biden.

Presidentschap

Eerder zei Hillary Clinton al dat ze niet meer zal opgaan voor het presidentschap, bijvoorbeeld in 2012 of 2016. Ook zou ze niet in de markt zijn voor een post bij het federale Hooggerechtshof of als Democratische leider in de Senaat.

"Ik wil niet anders zijn dan een goede senator voor New York", zei ze op de Amerikaanse nieuwszender Fox. Op die uitspraak lijkt ze nu dus terug te komen.

NBC

Een ander tv-station, NBC News, meldde vrijdag nog twee aanstaande benoemingen. De 47-jarige Timothy Geithner, nu directeur van de centrale bank van New York, zou minister van Financiën worden.

Dat wordt algemeen beschouwd als de zwaarste post, vanwege de voortslepende wereldwijde financiële crisis. Bil Richardson zou volgens NBC minister van Handel worden.

NBC stelde dat de benoemingen waarschijnlijk maandag officieel bekend worden gemaakt door het team van Obama.