ALMERE - De gemeente Eindhoven wil zelf een wietkwekerij beginnen voor de aanlevering van softdrugs aan de coffeeshops in de stad. Dat heeft burgemeester Rob van Gijzel vrijdag gezegd op de wiettop in Almere.

Eindhoven wil zo betere controle kunnen uitoefenen. Het plan wordt voorgelegd aan het kabinet.

De wiettop, een bestuurlijk overleg over softdrugsbeleid in Nederland, was een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeente Maastricht.

Experiment

Op de top in Almere waren vrijdag 33 gemeenten vertegenwoordigd. Zij steunen het idee van de zogenoemde stadskwekerijen. Eindhoven is uitgekozen voor het experiment. Doel is meer controle op de 'achterdeur' van de coffeeshops, ofwel de productie en handel van de softdrugs.

Daarnaast denken de gemeenten ook aan een pasjessysteem. Alleen inwoners kunnen dan naar de coffeeshop in hun gemeente. Op die manier moet drugstoerisme worden tegengegaan, zei burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere vrijdag. Ze is momenteel voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Eensgezind

Volgens Jorritsma zijn de 33 gemeenten eensgezind over het softdrugsbeleid voor de toekomst. Geen verbod op softdrugs, maar wel het ontmoedigen van drugsgebruik. Daarnaast reguleren en controleren van verkoop en een stevige aanpak van drugsgerelateerde criminaliteit.

De gemeenten willen dat het kabinet met een softdrugsbeleid komt dat ook buiten Nederland draagvlak heeft. Voor de kerst willen de gemeenten in overleg met het kabinet over een drugsbeleid met Europese afstemming.

Harde aanpak

Harde aanpak van de drugsgerelateerde criminaliteit in samenwerking met politie en Openbaar Ministerie (OM) is volgens de gemeenten bittere noodzaak. Op de wiettop is ook de wens uitgesproken dat het OM onderzoek gaat doen naar de aard en omvang van de criminaliteit die samenhangt met handel, productie en verkoop van wiet.