LISSABON/MARDID - De Portugese regering heeft maandagmiddag formeel de 'rampentoestand' afgekondigd voor het hele land. Deze 'lagere' vorm van een noodtoestand hangt samen met de bosbranden.

Video: Modem/ Breedband

Het besluit van het kabinet, maandag bijeen voor crisisberaad, betekent dat Portugal formeel bij een EU-solidariteitsfonds kan aankloppen om financiële steun.

De Europese Commissie liet maandag vanuit Brussel weten dat er nog geen besluit is genomen over financiële bijstand aan Lissabon. Een woordvoerder van de Commissie zei de situatie "verder in de gaten te houden".

72 bosbranden

In verscheidene delen van het land bestrijden in totaal 2300 brandweerlieden maandag 72 bosbranden. Dit jaar is al meer dan .000 hectare bos in vlammen opgegaan. De afgelopen week kwamen door het vuur negen mensen om het leven. "We hebben te maken met een tragedie zoals Portugal die op het gebied van branden nog nooit heeft meegemaakt", aldus premier Durao Barroso.

Vele honderden brandweerlieden zijn ook in buurland Spanje in de weer. Volgens het Spaanse persbureau EFE waren er maandag nog tientallen brandhaarden, onder meer in het grensgebied met Portugal nabij Valencia de Alcántara. De autoriteiten zeiden wel dat de situatie "iets is verbeterd".