APELDOORN - Hoewel de situatie in Nederland niet te vergelijken is met Zuid-Europa, is de brandweer op de Veluwe 24 uur per dag extra attent op de uitbraak van bosbranden. "We zijn continu aan het controleren met menskracht en materieel", zegt B. Boersma van de brandweer op de Veluwe.

De brandweer houdt de situatie in de bossen onder meer in de gaten met speciale meetapparatuur. Die meet onder meer de windsnelheid, de luchtvochtigheid en de droogte van bomen en struiken.

Twee vliegtuigen

"Verder rijden we met vier voertuigen door bos en hei en we hebben twee vliegtuigen in de lucht", aldus Boersma. Mocht er een grote bos- of heidebrand uitbreken, dan kan de brandweeer een beroep doen op speciale blushelikopters van de Koninklijke Luchtmacht.

Boersma: "Het is wel droog in de bossen, maar momenteel nog niet alarmerend. Wat ons voordeel is ten opzichte van bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk is dat er nauwelijks wind staat. Wind bevordert uitdroging van de begroeiing. We hoeven dan ook niet zoals in Zuid-Europa een rookverbod uit te vaardigen."