ARNHEM - De 21-jarige Sidney B. uit Amersfoort gaat tien jaar de cel in voor het doodschieten van een 16-jarige jongen uit die stad. De rechter achtte bewezen dat de gedaagde op zaterdagmiddag 25 maart 2006, temidden van het winkelend publiek in de Amersfoortse binnenstad, het slachtoffer neerschoot.

Het gerechtshof in Arnhem legde B. de straf vrijdag op wegens doodslag en niet wegens moord. Het slachtoffer was een klasgenoot van Charrity D, de toenmalige vriendin van B.

Zij wordt niet gezien als medepleger van de doodslag, maar het hof legt haar wel een maand voorwaardelijke celstraf op voor haar betrokkenheid bij het wapenbezit van haar vriendje.

Plan

B. had al tijden ruzie met jongens van de Nieuwlandgroep uit Amersfoort, een groep hangjongeren waarvan het slachtoffer deel uitmaakte. Na diverse geweldsincidenten besloot hij een wapen te kopen. Volgens het gerechtshof heeft hij niet van tevoren het plan gehad om de 16-jarige jongen dood te schieten.

Eerder veroordeelde de rechtbank B. wegens doodslag tot twaalf jaar cel. Het gerechtshof gelooft dat B. licht verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij schoot, door een stoornis die met angst gepaard ging. Omdat hij ook nog erg jong is, wil het hof de straf tot tien jaar beperken.

Betrokkenheid

Het Openbaar Ministerie had tegen B. dertien jaar cel geëist wegens moord. Charrity D. (21) uit Amersfoort is voor andere feiten dan betrokkenheid bij de schietpartij veroordeeld tot zeven maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk.