SEOUL - Noord-Korea verwacht dat de onderhandelingen die een einde moeten maken aan de crisis over het omstreden kernwapenprogramma van het stalinistische land, in de Chinese hoofdstad Peking worden gehouden en snel zullen beginnen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd, zo meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Noord-Korea en de Verenigde Staten maakten vrijdag bekend dat zij samen met Zuid-Korea, Japan, Rusland en China besprekingen zullen houden. Een datum en een plaats voor de onderhandelingen moeten nog officieel worden bekendgemaakt.

Zuid-Korea gaat er echter vanuit dat een eerste gespreksronde begin september zal plaatsvinden, zo zei de onderminister van Hereniging van dat land maandag.

Powell: 'Hulp geen ruilmiddel'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft ondertussen gezegd dat de VS niet van plan zijn om tijdens de gesprekken humanitaire hulp als ruilmiddel te gebruiken voor veiligheidsgaranties.

Powell sloot uit dat de VS met Noord-Korea een non-agressiepact zal sluiten, al bleef hij vaag over de toezeggingen die de Amerikanen wel zullen doen.

Moeilijkheden

Verder zei Powell in het interview dat maandag door Amerikaanse media werd uitgezonden, dat er in de wandelgangen voor de Noord-Koreanen zeker mogelijkheden zullen zijn voor een-op-een-gesprekken met diplomaten van de VS.

"Maar er zullen geen geheimen zijn", aldus Powell "Alles wat de Noord-Koreanen tegen ons zullen zeggen, zullen we delen met onze vrienden en partners".

Noord-Korea wilden lange tijd alleen met de VS over de crisis praten, maar stemde vorige week toch in met gesprekken met meerdere landen.

Kernwapenplannen

Het hoogopgelopen conflict over de kernwapenplannen van het regime in Pyongyang ontstond in oktober vorig jaar, toen bleek dat de Noord-Koreanen een geheim nucleair wapenprogramma hadden.

Het stalinistische land zegt de wapens nodig te hebben als 'afschrikwekkend middel' om zo een aanval van de Verenigde Staten te voorkomen.

President Bush brandmerkte op zijn beurt Noord-Korea tot lid van de 'as van het kwaad'. Deze landen, waaronder ook Iran, zouden steun leveren aan het terrorisme en massavernietigingswapens willen ontwikkelen.