DE BILT - Nederland heeft vrijdag te maken met guur en onstuimig herfstweer met windstoten tot 90 kilometer per uur. Weerinstituut KNMI waarschuwt voor de eerste sneeuw van het seizoen en voor gladheid op de wegen.

"Het wordt heel vervelend voor het verkeer, zeker omdat het de eerste keer weer is en mensen er niet meer aan gewend zijn", zegt woordvoerder Harry Geurts.

In de ochtend zijn al buien gevallen met hagel en natte sneeuw en dat zal in de loop van de vrijdag en zaterdag vaker gebeuren. "Dat komt omdat de lucht steeds kouder wordt." Nederland wordt niet alleen geteisterd door winterse buien, maar ook door windstoten tot 100 kilometer per uur. "In IJmuiden zijn zelfs windstoten tot 122 kilometer per uur gemeten."

De sterkte van de rukwinden zal in de loop van de dag afnemen, maar het blijft wel hard waaien. Het KNMI verwacht dat dit ook zaterdag niet verandert. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon. "Maar dat betekent niet dat het ineens lekker is. Het kan zo weer omslaan."

ANWB

De ANWB verwacht vrijdag zo'n 350 kilometer file tijdens de avondspits, 100 kilometer meer dan normaal. De drukkere spits heeft te maken met voorspelde winterse buien en een harde wind, aldus de ANWB.

Volgens de bond zal de Randstad waarschijnlijk in mindere mate met winterse weersomstandigheden te maken krijgen dan het oosten van het land. Daar ligt het zwaartepunt van de buien. "Maar zeker weten doen we het niet, want overdag zijn er op verschillende plaatsen in het westen ongevallen gebeurd door de harde wind", aldus de verkeersdienst van de ANWB.