AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft onlangs zeven personen aangehouden op verdenking van onder meer mensen- en drugshandel. Het gaat om vijf mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 20 tot 34 jaar uit Roemenië, Albanië en Hongarije.

Een politiewoordvoerder zei vrijdag dat de twee vrouwen ook slachtoffer zijn. Zij werden gedwongen als prostituee te werken en in drugs te handelen. Hun pooiers zouden hen er met geweld toe hebben gedwongen lange dagen te maken en zelfs seks zonder condoom te hebben als hun klanten dat wilden.

De vrouwen werkten vooral op de Ruysdaelkade in het stadsdeel Oud-Zuid.

Valse paspoorten

Tijdens huiszoekingen trof de politie een grote partij merkkleding, televisies, laptops, andere elektronica, fikse hoeveelheden contant geld en valse paspoorten aan. Zij vermoedt dan ook dat de bende zich verder nog schuldig maakte aan de handel in gestolen goederen. In de panden lag ook skimapparatuur, maar nader onderzoek moet nog uitwijzen of de verdachten ook pinpassen hebben vervalst.

Twee van de opgepakte mannen hadden nog gevangenisstraffen van 3 en 5,5 jaar uitstaan in Roemenië en Italië. Drie van de verdachten, onder wie de twee vrouwen, zijn inmiddels weer op vrije voeten.