WASHINGTON - Twee Amerikaanse ministers hebben zondagavond gezegd dat het bijna onvermijdelijk is dat er weer een terroristische aanslag in de Verenigde Staten wordt gepleegd. Dit ondanks de uitgebreide veiligheidsmaatregelen die de Amerikaanse regering na de aanslagen op 11 september 2001 heeft doorgevoerd.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Ridge zei voor de televisiezender NBC "dat we werken (aan veiligheid) met de wetenschap dat er weer een (aanslag) zal komen. We moeten er ons bij neerleggen dat we een doelwit zijn." Zijn collega op justitie, Ashcroft, zei ongeveer hetzelfde in een interview met Fox News.

Beide ministers benadrukten dat door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen na 11 september zeker honderd nieuwe aanslagen door het terreurnetwerk al-Qaeda op Amerikaanse doelen, zijn voorkomen.

Hun waarschuwing kwam nadat zondag al-Qaeda-kopstuk al-Zawahiri had gedreigd met de nieuwe aanslagen op de VS. Volgens Ashcroft en Ridge bewijst dit maar weer eens hoezeer al-Qaeda erop gebrand is de VS te raken.

Luchtreizigers op doorreis

Als nieuwe maatregel tegen het terrorisme hebben de Amerikanen zaterdag de vrijheid van internationale luchtreizigers op doorreis beperkt. Voortaan moeten reizigers over een visum beschikken als ze in de VS een korte tussenstop maken, om naar een bestemming elders vliegen.

Zonder visum zouden terroristen illegaal de VS kunnen binnenkomen. De maatregel geldt overigens niet voor de burgers van landen die in de regel zonder visum naar de VS kunnen reizen, zoals Nederland.