JERUZALEM - Het Israëlische kabinet heeft zondagavond ingestemd met de vrijlating van 443 Palestijnen, komende woensdag. Dat is minder dan de 540 die Jeruzalem vorige week beloofde vrij te laten.

Dat meldde de publieke radiozender van Israël. Eerder meldde het Franse persbureau AFP dat het aantal Palestijnse gevangenen dat vrijkomt met 443 wordt verhoogd, maar dat bleek niet juist.

Tot de groep die vrijkomt behoren illegale vreemdelingen, criminelen en zogenoemde administratieve gevangenen die zonder proces maandenlang vastgehouden kunnen worden. Het is onduidelijk of leden van radicale Palestijnse organisaties vrijkomen. Vorige week was beloofd dat 210 leden van Hamas en Islamitische Jihad zouden worden vrijgelaten.

'Paar honderd gevangenen vrij'

De Israëlische regering weigerde na het kabinetsberaad zondagavond het exacte aantal vrijlatingen en een datum te noemen. Minister van Justitie Lapid zei na afloop alleen "dat deze week een paar honderd gevangenen vrijkomen die geen bloed aan hun handen hebben."

Een andere regeringsfunctionaris zei zondagavond dat het aantal Palestijnen dat vrijkomt lager uitvalt omdat een aantal van hen inmiddels al in vrijheid is gesteld omdat hun straf erop zat. Verder zou Shin Beth, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, nog geen toestemming hebben gegeven voor de vrijlating van zo'n twintig gevangenen die op de lijst van 540 stonden.

Met de vrijlatingen komt Israël in zeer beperkte mate tegemoet aan de Palestijnse wens dat alle Palestijnen in Israëlische gevangenissen, naar schatting ongeveer 6000 personen, moeten vrijkomen.

Wapenstilstand

De wapenstilstand die eind juni eenzijdig werd afgekondigd door de belangrijkste radicale Palestijnse groeperingen, is zondagavond gebroken door een aanslag van de al-Aqsa Martelarenbrigades op een Israëlische familie. Een vrouw en haar drie kinderen werden in hun auto onder vuur genomen door Palestijnse schutters bij de Joodse nederzetting Gilo in de buurt van Bethlehem.

De al-Aqsa Martelarenbrigades hadden zaterdag al gedreigd met nieuwe aanslagen, omdat de Palestijnse autoriteiten verscheidene leden van de organisatie hadden gearresteerd. Zondagochtend verklaarden de Martelarenbrigades zich toch te willen houden aan een eenzijdig afgekondigd staakt-het-vuren, maar dat bleek al snel achterhaald.

Nieuwe aanslagen

Nieuwe Palestijnse aanslagen op Israëlische doelen vormen een levengrote bedreiging voor de uitvoering van het vredesplan voor het Midden-Oosten. In de eerst fase van de zogenoemde 'routekaart' voor de vrede is afgesproken dat er een einde moet komen aan Palestijnse aanslagen.

Het Israëlische leger heeft zich een maand geleden teruggetrokken uit Bethlehem en omgeving. Het gebied is overgedragen aan Palestijnse veiligheidsfunctionarissen. Door de aanslag bij Gilo lijkt een verdere terugtrekking van Israël uit andere Palestijnse gebieden in gevaar te komen.

Schietincident

Een Palestijn is maandagochtend door Israëlische militairen doodgeschoten bij zijn huis in de buurt van Tulkarem op de Westelijke Jordaanover. De man zou een bom bij zich hebben gehad. Dat meldde het Israëlische leger maandag.