AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam sluit 43 coffeeshops omdat ze te dicht bij middelbare scholen zijn gevestigd. Onder de zaken is het internationaal bekende The Bulldog op het Leidseplein, dat te dicht bij het Barlaeus-gymnasium ligt.

Dit staat in de nota Het Amsterdamse coffeeshopsbeleid, die de gemeente later vrijdag presenteert, bevestigde een woordvoerder een bericht hierover in de Volkskrant.

Amsterdam sluit de coffeeshops met tegenzin, maar moet zich houden aan regelgeving van het Rijk.

"Ik zou het niet verzonnen hebben", aldus Cohen in de Volkskrant. Het gaat om zaken die in een straal van 200 meter en op loopafstand van 250 meter van middelbare onderwijsinstellingen liggen.

Op straat

De gemeente heeft basisscholen buiten beschouwing gelaten, omdat de leerlingen daarvan nauwelijks cannabis gebruiken. Bovendien moeten er dan volgens Amsterdam te veel coffeeshops verdwijnen en zou er bijvoorbeeld handel op straat ontstaan.

De hoofdstad laat weten een voorstander van het huidige gedoogbeleid te zijn. Zij is onder meer blij met de daardoor ontstane scherpe scheiding tussen soft- en harddrugs.

Systeem

Amsterdam maakt zich wel zorgen over de mogelijke rol van de georganiseerde criminaliteit bij de bevoorrading van coffeeshops. De gemeente pleit dan ook voor het reguleren van het aanleveren van marihuana. Er zou een systeem moeten komen waarbij duidelijk is waar de softdrugs vandaan komen.

In Amsterdam zijn op dit moment 228 coffeeshops. Daarvan liggen er 140 in het centrum. Een groot deel van de klandizie bestaat uit toeristen. Volgens de gemeente leveren coffeeshops niet meer overlast op dan andere horecazaken. Dit in tegenstelling tot in veel grensgemeenten.

Gemeenteraad

De Amsterdamse gemeenteraad zet vraagtekens bij het voornemen van het stadsbestuur om coffeeshops in de buurt van scholen te sluiten.

Gemeenteraadslid Frank de Wolf van de PvdA begrijpt dat Amsterdam een bepaalde afstand moet vaststellen.

Toch vindt hij dat de gemeente voor elke coffeeshop apart moet kijken of sluiting wel nodig is. "Je moet per keer bekijken wat handig of verstandig is.''

Probleem

"Een oplossing voor een probleem dat niet bestaat." Zo noemt Michael Veling, woordvoerder van belangenvereniging Bond van Cannabis Detaillisten en eigenaar van 420 Café in Amsterdam, de voorgenomen sluiting van 43 coffeeshops in de buurt van scholen in de hoofdstad. Volgens hem passen eigenaren er wel voor op scholieren in hun zaak toe te laten.

"Iedereen weet: wanneer een leerplichtige wordt aangetroffen in een coffeeshops, volgt sluiting", aldus Veling. "Er is geen branche in Nederland die zo streng wordt gecontroleerd als de coffeeshops."

Kalm

Veling is zelf eigenaar van 420 Café in het centrum van Amsterdam. Ook zijn zaak moet dicht als het voornemen van het stadsbestuur doorgaat. "Toch bespeur ik dat ik heel kalm ben."

De maatregel komt volgens hem namelijk niet geheel onverwacht. Bovendien wijst hij erop dat de plannen nog niet definitief zijn. De bedoeling is nu dat coffeeshops die binnen een loopafstand van 250 meter van een school liggen, dicht moeten. "Maar ik denk en hoop dat de gemeenteraad er misschien 50, 75 of zelfs 100 meter van afschaaft. Dan is er niets aan de hand."

Stad

Ook wijst hij erop dat burgemeester Job Cohen heeft gezegd dat hij de coffeeshops wel over de stad zou willen spreiden. De verschillende Amsterdamse stadsdelen zijn daar nu op tegen. "Ik heb meer dan hoop", concludeert Veling toch.

Een van de bekendste coffeeshops die dicht moeten, is The Bulldog op het Leidseplein. De zaak laat weten nog niets van de gemeente te hebben gehoord en wil daarom nog geen reactie geven.