SCHIPHOL - Op luchthaven Schiphol is zondagavond omstreeks .00 uur een toestel van El Al geland dat boven Nederland twee platen is verloren en een klapband had. Dat heeft een woordvoerder van de Luchtvaartpolitie maandagochtend meegedeeld.

Omwonenden van de luchthaven belden zondagavond met de politie nadat ze zagen dat het vrachtvliegtuig onderdelen verloor. Na aankomst op Schiphol bleek het toestel twee zogenoemde huidplaten te missen. Een plaat van 80 bij 80 centimeter is gevonden in Langeraar, op de grens van Zuid-Holland en Noord-Holland. Een kleiner L-vormig stuk is nog zoek.

Het vrachtvliegtuig, een Boeing 747-200, was volgens de Luchtvaartpolitie onderweg van New York naar Frankfurt. De band zou zijn geklapt bij het vertrek. Het toestel landde zonder problemen op Schiphol waar El Al zijn Europese thuisbasis heeft.

Voorzorgslanding

Volgens een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding maakte het toestel een voorzorgslanding, waarbij de laagste graad van voorzorgmaatregelen werd getroffen. Dit betekent dat de brandweer de landing begeleidde. Vlak voor het vliegtuig aankwam, kreeg de verkeersleiding veel telefoontjes over de onderdelen die het verloor. Dat was geen aanleiding voor verdere maatregelen.

Wat de lading van de Boeing was kan de verkeersleiding niet zeggen, evenmin als het aantal mensen dat aan boord was. De Boeing -200 heeft doorgaans drie bemanningsleden.

Onderzoek

De Raad voor de Transportveiligheid heeft een onderzoek ingesteld. Een woordvoerder noemt het vooralsnog onverklaarbaar dat twee delen van het vliegtuig zijn losgeraakt. Volgens de standaardprocedure blijft het vliegtuig voorlopig aan de grond.