PARIJS - De Sirius Star was een eenvoudige prooi voor de piraten die de supertanker maandag kaapten. Tien piraten hadden slechts zestien minuten nodig om het schip te enteren en te bemachtigen. Dat blijkt uit een militaire rapportage die in handen is van het persbureau AFP.

De kapers gebruikten volgens klassiek gebruik touwen met haken om aan boord te komen. De actie werd in de vroege ochtend uitgevoerd. De bemanning van het schip was verrast door de aanval van de Somalische kapers, aangezien ze ver buiten het normale 'jachtgebied' van hen waren.

De Sirius Star voer ter hoogte van de Keniaanse havenstad Mombasa, honderden kilometers ten zuiden van het gebied waar de varende criminelen doorgaans toeslaan.

VN

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag unaniem besloten sancties in te stellen tegen piraten, wapensmokkelaars en onruststokers in Somalië, in een nieuwe poging een eind te maken aan de wetteloosheid in het Oost-Afrikaanse land.

De door Groot-Brittannië ingediende motie machtigt een VN-commissie personen en organisaties aan te wijzen die voor bevriezing van hun tegoeden en een reisverbod in aanmerking komen omdat ze zich schuldig maken aan het ondermijnen van de vrede in Somalië, het schenden van een wapenembargo van de VN of het blokkeren van voedselhulp aan behoeftigen.

Maar het primaire doel, zei de Britse ambassadeur John Sawers, is het stoppen van de stroom wapens die zo'n ellende veroorzaken in Somalië.

Open

Nadat de motie was aangenomen hield de Veiligheidsraad een open bijeenkomst over de verslechterende situatie in Somalië, zowel te land als voor zijn bijna vierduizend kilometer lange kust, waar een van de belangrijkste internationale scheepvaartroutes langs loopt.