GRONINGEN - Enkele honderden mensen hebben donderdagavond in Groningen gedemonstreerd tegen het rookverbod. Dat heeft Gerhard Sannes, eigenaar van café De Kachel en initiatiefnemer van de actie, donderdag gezegd.

Er waren volgens hem behalve veel verstokte rokers ook horecaondernemers uit onder meer Heerenveen, Venray en Leiden aanwezig.

De actievoerders werden op de Grote Markt toegesproken door onder anderen Geert Spierker, raadslid van de Stadspartij en enkele café-eigenaren.

Kabinet

Ze riepen het kabinet op het rookverbod op te heffen. Als dit niet gebeurt, moeten er nieuwe verkiezingen komen, betoogden de actievoerders. "Als kleine horecaondernemers staan wij met onze rug tegen de muur," verwoordde Sannes. Hij noemde het beleid "het toppunt van oneerlijke concurrentie."

Na de bijeenkomst op de Grote Markt trok de groep langs tien cafés in de binnenstad van Groningen waar nog steeds gerookt mag worden. De demonstratie in Groningen is volgens Sannes de opmaat naar een landelijk protest op 29 november in Den Haag.

Demonstratie in Groningen