DEN HAAG - Tweede Kamerleden stonden donderdagavond klaar om minister Eberhard van der Laan welkom te heten voor zijn eerste debat. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet waarschuwde direct: "Ze zijn maar één keer aardig. Geniet er maar van."

Van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie) maakte zijn debuut in de plenaire zaal van het Tweede Kamergebouw tijdens een debat over de inmenging van de Marokkaanse overheid in Nederland. Hij zat veilig ingeklemd tussen twee oude rotten in het vak: aan zijn rechterhand Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en aan zijn linkerzijde Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

De eerste bijdrage van Van der Laan was kort. Opmerkelijk genoeg wist voormalig Integratieminister Rita Verdonk hem als eerste te interrumperen. De twee leken het zowaar nog eens te worden.

Debat

Even daarvoor had Verdonk de nieuwe minister verwelkomd. Ze zei vertrouwen in hem te hebben, want "een slapper beleid dan Vogelaar kan niet". Van der Laan merkte na afloop van het debat op dat het tempo erg hoog lag.

"Het papier en de argumenten bewogen zich snel, en af en toe de emoties. Soms wordt iemand kwaad op een moment dat ik het nog niet begrijp."

Wittebroodsweken

Van der Laan, die vrijdag werd beëdigd, heeft het idee dat zijn wittebroodsweken snel voorbij zullen zijn. De advocaat beschouwt zichzelf nog als een groentje, zei aan de gebruiken te moeten wennen en erkende een kennisachterstand te hebben.

"Het juridische handwerk wijkt toch wel substantieel af van de politiek."