AMSTERDAM - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat juridische stappen ondernemen als horecaondernemers foto's van controleurs op internet zetten. Het kan intimiderend zijn en belemmert de controleurs.

Caféhouders die het toch doen kunnen boetes tot 18.500 euro verwachten. De VWA heeft dit donderdag bekendgemaakt na juridisch advies bij de landsadvocaat.

Het College Bescherming Persoonsgegevens meldde donderdag dat het plaatsen van foto's niet is toegestaan. VWA bereidt civielrechtelijke, bestuursrechtelijke en strafrechtelijke maatregelen voor tegen horecaondernemers die dit doen.

Controleurs moeten volgens de VWA hun werk kunnen blijven doen. "Daar staan wij voor en daarom gaan wij consequenties verbinden aan het plaatsen van foto's van onze controleurs op internet", zegt de woordvoerder.

Balen

Actiecomité 'Buigen of Barsten' maakte woensdag bekend dat de kleine horeca in Tilburg vanaf donderdag vermeende controleurs van de VWA op de foto gaat zetten. De ondernemers die bij het comité zijn aangesloten, balen ervan dat de controleurs, die kijken of het rookverbod wordt nageleefd, zich niet bekendmaken.

De actievoerders willen de foto's op hun website plaatsen, zodat andere Tilburgse uitbaters weten op wie ze moeten letten. Volgens bestuurslid Wichard Taks van het comité komen de controleurs altijd met zijn tweeën, een man en een vrouw, en hebben ze politiebegeleiding.

Spa Blauw

Als ze ook nog 'een thee en een Spa Blauw' bestellen weet je genoeg, zegt Taks. De politiebegeleiding vindt hij te ver gaan. "Wij doen toch niets. Als ze met die insteek al eerlijke ondernemers komen controleren…"

Buigen of Barsten stelt dat de kroegbazen gewoon willen weten wie er bij ze binnenkomt. "We willen niemand belachelijk maken, kwetsen of bedreigen", zegt Taks. "Als een controleur zich legitimeert, geef ik hem een hand en drinken we wat."

Waarschuwen

De VWA stelt de controles onder meer anoniem uit te voeren, omdat zo meer controles per dag kunnen plaatsvinden. Bovendien wil men voorkomen dat ondernemers elkaar waarschuwen dat er gecontroleerd wordt als controleurs zich bekendmaken, vertelt de woordvoerder. Politieagenten gaan alleen mee als er een aanleiding voor is, bijvoorbeeld als controleurs eerder agressief zijn benaderd.

Vooralsnog zijn overigens nog geen foto's gemaakt of op de site gezet, meldt Taks donderdag. Wanneer ze de eerste foto maken, weet hij niet. "We zijn ermee bezig."