AMSTERDAM - Ouders van kinderen die op een school zitten waarvan de kwaliteit onder de maat is, moeten daarvoor gewaarschuwd worden. Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) zoekt naar manieren om dat te regelen.

Dat zei ze donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over islamitisch onderwijs.

Dijksma was onlangs op werkbezoek in Groot-Brittannië, waar de onderwijsinspectie alle ouders een brief stuurt als een school als zwak wordt aangemerkt. "Ik weet niet of wij zoiets kunnen gaan doen, maar ik zou daar wel over willen nadenken", zei de staatssecretaris.

Kwaliteit

Deze zomer ontstond ophef toen de Rotterdamse wethouder Leonard Geluk een brief stuurde aan alle ouders van leerlingen van de islamitische school Ibn Ghaldoun, waarin hij hen waarschuwde voor de slechte kwaliteit van het onderwijs daar.

Van de rechter moest Geluk de brief intrekken. Maar dat was niet omdat waarschuwen niet mag, maar omdat het dan zou moeten gebeuren bij àlle zwakke scholen en niet alleen bij Ibn Ghaldoun, memoreerde Dijksma.

Onderzoek

Vorige week bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs dat op ongeveer de helft van alle islamitische scholen het onderwijs onder de maat is. Bovendien hebben negen op de tien het geld van de overheid verkeerd besteed.