AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) breidt de aanklacht tegen de 36-jarige Mohammed 'Moppie' R. fors uit. R. zit al geruime tijd vast op verdenking van betrokkenheid bij een dubbele moord in Ouderkerk aan de Amstel.

Daaraan wordt toegevoegd een dubbele moord in Antwerpen en de moord op de Amsterdamse sportschoolhouder Tonnie van Maurik.

Alle moorden werden in het voorjaar van 1993 gepleegd. R. wordt ook nog verdacht van een poging tot moord van recentere datum, zo bleek donderdag tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Amsterdam.

R. geldt als een van de hoofdverdachten in het grote liquidatieonderzoek van politie en justitie onder de verzamelnaam Passage. Vanaf februari komen de zaken inhoudelijk voor de rechter.

Passage

Mohammed R. zou telkens samen hebben geopereerd met Jesse R. (geen familie), eveneens een van de belangrijkste verdachten in 'Passage'. Justitie verdenkt hem van betrokkenheid bij de drie zaken uit 1993, maar hij zou ook een actieve rol hebben gespeeld in de moordcomplotten tegen vastgoedhandelaar Kees Houtman (geliquideerd in november 2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (geliquideerd in april 2006).

Het OM kondigde eerder deze week aan dat ook Jesse R. kan rekenen op vervolging in nog andere zaken, waaronder de moord op Heinekenontvoerder Cor van Hout in januari 2003.

Anne de Witte

De dubbele moord in Antwerpen zou zijn gepleegd in opdracht van de Nederlandse drugsbaron Henk Orlando R. (geen familie van Mohammed of Jesse), alias de Zwarte Cobra. De slachtoffers waren de Griekse drugshandelaar en diamantair Henie Shamel en zijn Belgische vriendin Anne de Witte.

Shamel zou een schuldeiser van Henk Orlando R. zijn geweest. De rechtbank bepaalde donderdag dat R. als getuige moet worden gehoord door de onderzoeksrechter. Hij kreeg in 2006 in de Verenigde Staten een celstraf van twintig jaar opgelegd, omdat hij plannen had gesmeed om een grote partij xtc-pillen het land binnen te smokkelen.