ZAANSTAD - Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft woensdagavond in Purmerend een 35-jarige man uit Nieuw Vennep in handen gespeeld van de politie.

De onderzoeksjournalist hield de man zelf aan nadat die via Hyves een afspraak met een 12-jarige jongen had geregeld. Dit maakte de politie donderdag bekend.

Confrontatie

De redactie van het programma nam woensdagmiddag contact op met de politie met het bericht dat De Vries in de avonduren in de omgeving van Purmerend een confrontatie zou hebben met een persoon die werd verdacht van een ernstig misdrijf.

Volgens de politie verzochten de televisiemakers daarbij om de aanwezigheid van agenten in de directe omgeving, zodat deze snel zouden kunnen ingrijpen. De politie zegt hier vanaf te hebben gezien toen medewerkers van het programma geen nadere informatie wilden geven.

De politie heeft de onderzoeksjournalist het advies gegeven de man zelf aan te houden als deze iets strafbaars deed. Toen De Vries de man in de vooravond aanhield, arriveerde de politie.

Zedendelicten

Het bleek volgens de politie te gaan om een man naar wie sinds vorige week een onderzoek liep wegens mogelijke zedendelicten. Aanleiding daarvoor was een aangifte door de moeder van de 12-jarige jongen.

De politie zegt dat de vrouw dinsdag meldde de aangifte niet te willen doorzetten en dat zij daarna verder optrok met Peter R. de Vries.

Volgens eindredacteur Henny de Vos van het misdaadprogramma trok de moeder dinsdag in overleg met de programmamakers haar aangifte in, nadat de definitieve afspraak met de 35-jarige man tot stand was gekomen. De moeder had volgens hem niet de indruk dat de politie erg hard met de zaak bezig was.

's avonds

Vos spreekt tegen dat de programmamakers in hun contacten met de politie hebben verzocht om agenten in de nabijheid. "We hebben alleen gevraagd waar wij ons 's avonds na de confrontatie konden melden om de man over te dragen."

Volgens hem waren negen medewerkers van het programma bij de confrontatie aanwezig om de veiligheid van het jongetje te kunnen garanderen.