STRAATSBURG - Het Europees Parlement is niet te spreken over zeven lidstaten van de EU die een verdrag tegen clusterwapens nog altijd niet hebben ondertekend.

Met een overgrote meerderheid riepen de Europarlementariërs de landen donderdag op zich alsnog tegen clusterbommen te keren.

"Het is hypocriet om Rusland wel te veroordelen vanwege de oorlog in Georgië, maar niets te doen tegen de wapens die ze daar hebben gebruikt", zei de Britse socialist Richard Howitt.

Oslo

Meer dan honderd landen spraken eerder dit jaar af om de productie van, de handel in en het gebruik van clustermunitie uit te bannen. Begin december wordt het verdrag officieel ondertekend in de Noorse hoofdstad Oslo.

Zes lidstaten van de Europese Unie - Polen, Roemenië, Griekenland, Estland, Cyprus en Slowakije - hebben zich nog niet openlijk achter het akkoord geschaard.

Voorstander

Finland heeft zelfs expliciet te kennen gegeven het verdrag niet te zullen ondertekenen. De Finse regering is naar eigen zeggen voorstander van een verbod op ouderwetse clusterwapens, maar wil een uitzondering voor geavanceerde clusterbommen, die door laserstralen naar een specifiek doelwit kunnen worden geleid.

Clusterbommen worden afgevuurd door vliegtuigen of door kanonnen vanaf de grond. Een bom bevat veel kleinere bommetjes, die exploderen zodra zij de grond raken. Vaak blijven ze echter liggen zonder te ontploffen.

Burgers

Vooral burgers zijn het slachtoffer van zulke bommen, soms jaren na het conflict waarbij ze zijn afgeworpen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn clusterbommen de afgelopen jaren onder meer gebruikt bij de oorlogen in Libanon en Georgië.