AMSTERDAM - Jan-Hein Kuijpers is niet langer de advocaat van Willem Holleeder in het hoger beroep van het afpersingsproces dat tegen zijn cliënt loopt. Voor deze zaak heeft Holleeder Chrisje Zuur in de arm genomen, die de zaak samen met haar kantoorgenoot Stijn Franken zal doen.

Franken werd in een eerder stadium al door Holleeder ingeschakeld.

De advocatenwisseling wordt door Franken en Kuijpers bevestigd. De aanleiding voor het terugtreden van Kuijpers is dat hij tijd te kort komt, omdat tegelijkertijd een omvangrijk liquidatie-proces gaat plaatsvinden waarin hij moet optreden.

Op 10 december begint het gerechtshof in Amsterdam met de behandeling van de zaak-Holleeder in hoger beroep. De rechtbank veroordeelde Holleeder vorig jaar tot negen jaar cel wegens het afpersen van een drietal zakenlieden.

Passage

Kuijpers verdedigt in het komende, zogenoemde liquidatieproces 'Passage' Mohammed 'Moppie' R. Passage richt zich op een reeks criminele afrekeningen in de onderwereld.

Hart van het bewijs daarbij vormen de vele verklaringen van kroongetuige Giuseppe 'Peter' la S.

Sportschoolhouder

Moppie R. is volgens het Openbaar Ministerie (OM) betrokken bij de moord op de Amsterdamse sportschoolhouder Tonny van Maurik. Het toen 37-jarige slachtoffer werd op 19 april 1993 in zijn auto voor het Altea Hotel in Amsterdam-Zuid doodgeschoten.

Ook verdenkt justitie de cliënt van Kuijpers van betrokkenheid bij diverse andere liquidaties.

Sportschoolhouder

"Dat proces telt maarliefst 75 zittingsdagen", verduidelijkt Kuijpers. "En die zaak loopt tegelijkertijd met het hoger beroep in de zaak Holleeder. Ik heb te weinig tijd om allebei goed te doen."

"Om niet klem te komen zitten, neemt Franken het voortouw in de afpersingszaak tegen Holleeder en wordt hij ondersteund door zijn kantoorgenote.''

Volgens Kuijpers betekent dit niet, dat hij helemaal geen advocaat van Holleeder meer is. "Hij kan altijd een beroep op me doen als dat in de toekomst nodig is."