DEN HAAG - De Tweede Kamer krijgt meer bedenktijd voor het besluit over de aanschaf van twee testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF). Dat is de uitkomst van overleg dat de fractievoorzitters van de regeringspartijen CDA, PvdA en ChistenUnie donderdag hadden met staatssecretaris Jack de Vries van Defensie.

De Vries wilde het contract met de Amerikanen eind februari volgend jaar ondertekenen. Hoeveel extra tijd wordt genomen is nog onduidelijk. Volgende week wordt het gesprek, waaraan ook de defensiewoordvoerders van de coalitiepartijen deelnamen, voortgezet.

Dan moet uitgezocht zijn hoe het uitstel tot stand kan komen en of er sprake zal zijn van een aanbetaling door Nederland, zoals de Amerikanen eisten.

Duidelijk

Volgens de Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie) en Angelien Eijsink (PvdA) is het voor iedereen duidelijk dat er meer tijd nodig is om een goede afweging te kunnen maken tussen de JSF en de Zweedse concurrent Saab Gripen Next Generation.

De Vries stuurt de evaluatie in december naar de Kamer. Daarna wil de Kamer nog de Algemene Rekenkamer inschakelen, beide fabrikanten bezoeken, een hoorzitting houden en een schriftelijke vragenronde houden. Dat is niet te doen in een paar weken tijd, vindt ze.

Conclusies

CDA-Kamerlid Raymond Knops weigerde na afloop conclusies te trekken en wilde alleen kwijt dat het een goed gesprek was. De Vries liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Ik vertrouw erop dat we er op korte termijn uitkomen", aldus de bewindsman.

De ChristenUnie en de PvdA drongen al weken aan op uitstel van drie maanden. Het CDA hield echter vast aan eind februari zoals De Vries wil. De PvdA en de ChristenUnie vinden dat er meer tijd mogelijk is, omdat ook de testfase van de JSF zelf is uitgesteld met vier maanden, van november 2012 tot februari 2013.

Pas dan kunnen Nederlandse piloten met de testtoestellen beginnen aan de Amerikaanse opleiding in de Verenigde Staten.

Motie

De twee coalitiepartijen dienden een motie in om tot uitstel te komen, die een Kamermeerderheid zou krijgen. Maar er is nog niet over de motie gestemd.

De twee JSF-testtoestellen kosten samen bijna 275 miljoen euro. Pas in 2010 besluit het kabinet of de JSF echt de opvolger wordt van de huidige F-16's. Daarmee zou 6 miljard euro gemoeid zijn.